ΣύνδεσηΕγγραφή
 

Η πίτσα στην Ελλάδα

Η πίτσα στην Ελλάδα

Ρίχνοντας μια ματιά στην ιστορία της πίτσας, θα διαπιστώσουμε πως την πολυπόθητη πρωτιά διεκδικούν περισσότεροι από ένας λαός, αποκαλώντας την είτε πίτσα, είτε πίτα, είτε πλακούντα… Η αλήθεια είναι πως με βάση τα δημητριακά και κατ’ επέκταση το αλεύρι ήταν φυσιολογικό να δημιουργηθούν παρόμοια προϊόντα ανά τον κόσμο, καλύπτοντας την ανάγκη για μεγάλες ποσότητες τροφίμων με χαμηλό κόστος.

Ίσως, ένας από τους λόγους που η «Ιταλική Κουζίνα» έγινε τόσο γνωστή και επιτυχημένη -πέρα από το marketing- είναι γιατί σε κάθε τόπο θα συναντήσουμε ζύμες με τους όρους πίτες, αραβικές, γεμιστές ή φύλλο λαδιού κ.ά.. Ακόμη και στην κατηγορία των ζυμαρικών, θα βρούμε Noodles στην Aσία, Σιουφιχτά και Χυλοπίτες στην Ελλάδα και πολλά πανομοιότυπα προϊόντα με βάση τα άλευρα.

Οι Ιταλοί φημίζονται για τις λιτές και απέριττες γεύσεις τους, για τη φρεσκάδα των υλικών τους, καθώς και για την απλότητα και ευκολία της μαγειρικής τους κουλτούρας. Αυτός, ίσως, είναι ένας ακόμη λόγος που η ιταλική κουζίνα είναι τόσο αποδεκτή στο ευρύ κοινό και αρκετά εστιατόρια ενσωματώνουν στο μενού τους την πίτσα, τα flat bread ή pizzeti, με σκοπό την ικανοποίηση των πελατών και, φυσικά, την κερδοφορία της επιχείρησης.

Για τη ζύμη της γνήσιας «ιταλικής πίτσας», θα χρειαστούμε μόνο αλεύρι (τύπου 00 rosso ή napoletana), αλάτι, ελάχιστη μαγιά, λίγο ελαιόλαδο και, φυσικά, νερό. Αυτά τα λίγα υλικά με την κατάλληλη επεξεργασία και ωρίμανση (άνω των 24 ωρών) συνθέτουν μία εύγευστη και εύπεπτη ζύμη, στην οποία προσθέτουμε τη σάλτσα τομάτας χωρίς μπαχαρικά, τη μοτσαρέλα, τον φρέσκο βασιλικό και -γιατί όχι- λίγη παρμεζάνα! Κάπως έτσι, έχουμε όσα θέλουμε χωρίς να περισσεύει ή να λείπει τίποτα – αν και, φυσικά, η φαντασία μας, με μέτρο πάντοτε, μας σπρώχνει στην πρόσθεση υλικών κατά το «στόλισμα» της πίτσας…

Καλή σας απόλαυση!

Πηγή: dreaters.com/el/
Στράτος Κορνάς

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΟΓΚΑΣ
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Translate »